Miskraam

Niet elke zwangerschap komt tot een goed einde. Soms gaat het mis. Ook dan kun je bij bloedverlies een beroep op ons doen vóór de eerste controle. Maar ook dan kun je ons bellen, als je bloed verliest of pijn in je buik hebt. Gelukkig betekent bloedverlies niet altijd dat je een miskraam hebt. Het kan ook onschuldig zijn.

Bloedverlies

Verlies je bloed en/of heb je buikkrampen? Dan wil dat niet meteen zeggen dat je een miskraam hebt. Als je gevreeën hebt, kun je bijvoorbeeld ook wat bloed verliezen. Je baarmoedermond bloedt nu eenmaal wat gemakkelijker als je zwanger bent.

Van een flinke blaasontsteking kun je pijn in je onderbuik hebben die lijkt op menstruatiepijn. En soms zit er bij een blaasontsteking bloed in je plas.

Je kunt ook een innestelingbloeding hebben. Ongeveer negen dagen na de bevruchting graaft het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand in. Daar kun je ook een beetje van bloeden.

Een nare ervaring

De eerste 16 weken zijn het belangrijkst voor de aanleg van je baby. In die periode kan er iets misgaan in de ontwikkeling van je kindje. Dan kun je een miskraam krijgen. Je lichaam zorgt er dus voor, dat een vruchtje dat weinig levenskansen heeft, zich niet verder ontwikkelt. Dat klinkt logisch. Maar het blijft een nare ervaring, waar je veel verdriet van kunt hebben.

Lees hier meer over een miskraam.

Literatuur

Als je zwangerschap misloopt
Van Buuren, ISBN 90-325-067-49

Als je baby sterft
M. Cuisinier en H. Jansen,
ISBN 902-69-253-60

Omgaan met een miskraam
Spitz, M. Keirse en A. Van der Meulen,
ISBN 97-890-209-572-66

Ongekend verlies
Annemarie van der Meer,
ISBN 97-890-583-148-19

Stille baby′s
C. Geerink-Vercammen,
ISBN 90-295-218-54