Voeding

Zeker als je zwanger bent is het belangrijk om op je voeding te letten.

Vitamine D

Vitamine D is nodig voor een goede botopbouw van het kind. Belangrijke bronnen van vitamine D zijn zonneschijn, een normaal gebruik van margarine, halvarine, bak- en braadproducten en vlees. De extra vitamine D die tijdens de zwangerschap nodig is kun je zelf vaak onvoldoende aanmaken of via de voeding opnemen. Daarom is het aan te raden extra vitamine D te slikken bijvoorbeeld door een multivitamine-preparaat voor zwangere vrouwen te gaan gebruiken.

Waar moet je verder op letten?

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze infectie kan tot aangeboren afwijkingen bij je kind leiden. Toxoplasmose voorkom je door:

  • de kattenbak alleen te verschonen met handschoenen aan
  • geen (half)rauw vlees te eten, zoals (half)rauwe rosbief, biefstuk, tartaar, filet americain en ossenworst
  • bij het werken in de tuin (of spelen in een zandbak) altijd handschoenen te dragen
  • groenten altijd goed te wassen
  • haal vis vers bij de visboer
  • geen kant en klare maaltijden

Listeria

De Listeria-bacterie kan in kazen zitten die gemaakt zijn van rauwe melk. Als de kaas van rauwe, ongepasteuriseerde melk is gemaakt, staat er meestal ′au lait cru′ op de verpakking, deze mag je dan niet eten. Gepasteuriseerde of gesteriliseerde kazen mag je dus wel eten. Weet je het niet zeker, kijk dan altijd op de verpakking of laat het staan.

Ook in andere rauwe producten zoals groenten, kip, vis en vlees kan de Listeria-bacterie groeien wanneer deze producten te lang (ook in de koelkast) worden bewaard. Volwassenen worden hier zelden ziek van, maar je kind is er wel gevoelig voor. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken.

Vitamine A

Vitamine A is op zich een goede vitamine, maar in de zwangerschap mag je er niet teveel van hebben. Een teveel aan vetoplosbaar vitamine A kan aangeboren afwijkingen bij je kind veroorzaken. Alléén multivitaminen te gebruiken die speciaal voor zwangeren zijn.

Zie ook: leefgewoonten

Meer weten?
www.voedingscentrum.nl