De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl

De controles en echo’s

Je echo’s vinden gewoon plaats in onze praktijk door onze gespecialiseerde echoscopisten/verloskundigen. Omdat we een erkende echopraktijk zijn, hoef je dus niet naar een andere praktijk of naar het ziekenhuis. Ben je niet bij de Verloskundige Praktijk Zeist onder controle? Ook dan kun je in onze echopraktijk terecht voor een echo. Meld je dan aan via het aanmeldformulier.

Tijdens je zwangerschap voeren we normaal gesproken de volgende echo’s uit

Echo vitaliteit
Echo vitaliteit


Termijnecho
Termijnecho


Specifieke zwangerschapsecho
Specifiekezwangerschapsecho’s


Prenetale screening
Prenatale screening

Goed om te weten:
  • Het is belangrijk dat je een uur voor elke echo niet meer naar het toilet gaat en van tevoren genoeg drinkt. Met een volle blaas is je baby makkelijker in beeld te brengen en hoeven wij minder hard op je buik te duwen.
  • Heb je een latexallergie? Meld het de echoscopiste voor het onderzoek.

Inwendige of uitwendige echo?

Als je 10 weken of langer zwanger bent, maken we meestal een uitwendige echo via de buikwand. Je krijgt een doorzichtige gel op je blote buik. Met de echo-kop gaat de echoscopiste er langzaam overheen. Als je minder dan 10 weken zwanger bent, wordt een inwendige echo gemaakt via de vagina. Dit geeft namelijk een beter beeld bij een prille zwangerschap. Om de de echo-kop wordt een condoom gedaan, met daarop wat glijmiddel om het inbrengen makkelijker te maken. Een inwendige echo hoort geen pijn te doen en kan geen kwaad voor jou of je baby.

Specifieke zwangerschapsecho′s

Het kan zijn dat de verloskundige meer informatie wil dan ze krijgt bij een uitwendig onderzoek. In dat geval geven specifieke zwangerschapsecho’s duidelijkheid. Indicaties voor deze specifieke zwangerschapsecho′s zijn:

  • bloedverlies in het eerste trimester (> 7 weken)
  • controle na miskraam
  • groeicontrole
  • liggingsbepaling (> 35 weken)
  • placentalokalisatie
  • herhalingsecho op advies echoscopiste
  • vruchtwatercontrole

Pretecho′s

Wil je graag het geslacht van de ongeboren baby te weten komen? Dit kan bij de 20-weken echo bekeken worden. Ben je nieuwsgierig en wil je dit al eerder weten? Je kunt bij ons vanaf 16 weken zwangerschap een pretecho inplannen om het geslacht te ontdekken. Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Let op: van eind november 2022 tot en met medio april 2023 zijn wij helaas niet in de mogelijkheid om een echo geslachtsbepaling te maken. We verwijzen je graag door naar een ander bureau in de regio.

Voor andere pretecho’s (zoals 3d/4d echo) verwijzen wij je graag naar een ander echobureau in de regio.