Begin van de bevalling

Elke bevalling begint anders. Meestal start de bevalling tussen 37 en 42 weken zwangerschap, dus 3 weken vóór tot 2 weken ná de uitgerekende datum. Vóór de bevalling merk je dat je baarmoeder zich aan het voorbereiden is door zich onregelmatig samen te trekken. Deze zogenaamde oefenweeën maken je baarmoeder en baarmoedermond rijp voor de bevalling. Ze maken nog geen ontsluiting. Een bevalling is een intieme gebeurtenis. Rust en een veilig en vertrouwd gevoel over de mensen in je buurt, werken bevorderend.

De meeste bevallingen beginnen met weeën. Weeën zijn pijnlijke harde buiken die steeds sterker worden. Vaak begint het met onregelmatige weeën die nog niet zo lang aanhouden.

Je ontsluit beter wanneer je je op je gemak en geen stress voelt. Hierdoor versterk je de weeën en is de kans groter dat je op eigen kracht kan bevallen, dus zonder hulpmiddelen. Ook kan je voor ontspanning zorgen onder bijvoorbeeld een warme douche of in bad, een massage of door een comfortabele houding aan te nemen.

Hoe bereidt je je voor? (meerdere talen beschikbaar)

Omgaan met pijn. (meerdere talen beschikbaar)

Hoe ontsluit het beter?

  • richt je niet te veel op de bevalling wanneer de weeën beginnen
  • trek je terug in je slaapkamer of ziekenhuiskamer
  • vertel wat je storend of hinderlijk vindt, zodat we er iets aan kunnen doen
  • spreek je zorgen en je angsten uit, dat lucht op
  • durf je over te geven aan het proces, ga er in mee
  • neem een comfortabele houding aan
  • zorg voor warmte, onder de douche of in bad, leg een warme kruik in je rug en doe sokken aan

Krachtige (en vaak ook pijnlijke) weeën zorgen dat je baarmoedermond opengaat, zodat je je kindje op eigen kracht naar buiten kan persen. Hoe sterker de weeën, hoe groter de kans op een vlotte bevalling zonder complicaties. Dit proces houden wij nauwkeurig in de gaten. Ons doel is om je hierbij te helpen en te steunen.

Bevallen doet pijn. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Je lichaam maakt zelf tijdens de weeën pijnstillende stoffen aan: endorfines. Daardoor heb je minder pijn en kom je in een soort roes. Meestal komen de weeën, maar gaan ze ook weer weg. In deze rustmomenten kun je even bijkomen. Hoe rustiger je tijdens deze pauzes wordt, hoe beter de endorfines hun natuurlijke pijnstilling kunnen doen.

Daarnaast is het van belang om tijdens de weeën ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Ook door geconcentreerd weeën weg te zuchten, kom je in een ritme waarbij endorfines worden aangemaakt.

Je mag zelf kiezen in welke houding je wilt bevallen: op bed, op de baarkruk of in bad. Alleen als er een medische reden is, geven wij aanwijzingen hoe je het best en zo veilig mogelijk kan bevallen. Gaat het bevallen te langzaam, dan ga je naar het ziekenhuis om de bevalling te bespoedigen. Want een veilige bevalling staat bij ons voorop.

Baringshoudingen.