De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl
Baby

Kraamzorg rondom jou en jullie baby

Tijdens een bevalling is de kraamverzorgster een onmisbare assistent, zowel thuis als poliklinisch. Ze is er om jou en ons te ondersteunen tijdens de bevalling en ze zet alles klaar voor de geboorte van jullie baby. Na de bevalling helpt ze je met douchen en de verzorging van de baby. Ze zorgt ook dat je lekker in een schoon bed kan. Als je poliklinisch bent bevallen, helpt ze jullie op weg naar huis. Vervolgens begint je kraamweek

In deze bijzondere tijd herstel je van de bevalling en zal de kraamverzorgster jullie ondersteunen en adviezen geven in de verzorging van de baby. Als je een medische bevalling in het ziekenhuis hebt gehad, komt de kraamzorg pas in beeld als jullie thuiskomen. Je belt zelf de kraamzorg, zodra je weet wanneer je naar huis mag.

Aangifte doen
Aangifte doen
Hielprik en gehoorscreening
Hielprik en gehoorscreening
Tongriem klieven
Tongriem klieven
Shape

Zo ziet de kraamweek eruit

De kraamverzorgende richt zich na de bevalling op het creëren van rust in het gezin, zodat jij lichamelijk en geestelijk kunt herstellen. Daarnaast zorgt ze ervoor dat jij en je partner vertrouwd raken met jullie baby. Ze helpt je op weg, stelt je gerust en geeft adviezen. Jouw wensen en situatie bepalen hoe deze week verloopt. Samen zoeken jullie naar een nieuw dagritme, samen je andere gezinsleden. Zo kunnen jullie na de kraamperiode als gezond, zelfstandig en zelfredzaam gezin verder.

Tijdens de kraamweek komen er ook verloskundigen langs. De kraamverzorgenden en de verloskundigen vormen één team en stemmen hun adviezen en voorlichting goed op elkaar af. Bijvoorbeeld over de voeding en verzorging van jullie baby. Ook houden ze in de gaten of jij goed herstelt na de bevalling.

Lees meer over de vergoeding van jouw kraamweek

Kraamzorg zit in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Dit betekent dat je hier recht op hebt. Wel ben je verplicht een wettelijke eigen bijdrage per uur te betalen. Afhankelijk van je verzekeringspakket krijg je deze bijdrage gedeeltelijk of geheel vergoed.

Het aantal uren dat je krijgt wordt geïndiceerd volgens het Landelijk Indicatie Protocol. Je krijgt standaard 49 uur voor de eerste 8 dagen. Afhankelijk van je situatie (gezinsomvang, borst- of flesvoeding, soort bevalling etc.) worden er meer of minder uren geïndiceerd. Direct na de bevalling en tijdens de kraamweek kunnen extra uren geïndiceerd worden.

Vraag kraamzorg voor de 16e week van de zwangerschap aan. Verloskundige Praktijk Zeist werkt graag samen met:

Aangifte doen

Tijdens de kraamweek doe je ook aangifte van je baby bij de burgerlijke stand. Dit doe je binnen drie werkdagen na de geboorte van je baby.

De aangifte mag gedaan worden door (één) van de ouders of een persoon die bij de geboorte aanwezig was. Is je baby in Zeist geboren, dan doe je aangifte bij de gemeente Zeist. Ben je bevallen in Utrecht, dan doe je dat bij de gemeente Utrecht. Voor meer informatie en openingstijden: zeist.nl of utrecht.nl

Shape

Hielprik en gehoorscreening

Hielprik

In de eerste week na de geboorte kan je baby een hielprik krijgen. Hierbij wordt via een prik wat bloed afgenomen uit de hiel. De screening van het hielprikbloed levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige ziektes. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. De hielprik wordt uitgevoerd door de GGD. Zij komen zonder afspraak langs nadat bij de gemeente bekend is dat jullie kindje is geboren.

Gehoorscreening bij pasgeborenen

In de eerste weken na de geboorte is het mogelijk om een gehoortest uit te voeren bij je baby. Deze duurt een paar minuten. Met deze test kan bij de baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Tijdens de gehoortest krijgt je baby een klein, zacht dopje in het oor. Beide oren worden apart getest. De hielprik en gehoorscreening wordt op hetzelfde moment afgenomen. Er zijn geen kosten verbonden aan de hielprik of de gehoorscreening.

Tongriem klieven

Het kan zijn dat je baby een korte tongriem heeft. De tongriem is het vliesje, waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Als deze te kort is, kan dit zorgen voor een verminderde bewegelijkheid van de tong. Effectief drinken aan de borst of fles zal dan moeizamer gaan. Op latere leeftijd kan het tot moeilijkheden leiden bij het ontwikkelen van de spraak, het bespelen van blaasinstrumenten, het likken van een ijsje en tongzoenen.

Indien de tongriem te kort blijkt te zijn, kan deze gekliefd worden als jullie dit als ouders wensen. Het klieven van de tongriem is een kleine en vrijwel pijnloze ingreep. Wij verwijzen voor het klieven van de tongriem door naar de kindertandarts in De Bilt: Kinderkliniek Tandinzicht.

Meer informatie over het klieven van de tongriem lees je op borstvoeding.com.