De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl

Voeding voor jou en je baby

Borstvoeding of flesvoeding?

Het is een vraag die veel moeders bezighoudt tijdens de zwangerschap. Ga je voor borstvoeding of toch voor flesvoeding? Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken voor jou en je baby door alle voor- en nadelen af te wegen.

Borstvoeding
Borstvoeding
Flesvoeding
Flesvoeding
Voeding na de bevalling
Voeding na de bevalling
Afvallen
Afvallen
Shape

Borstvoeding

Borstvoeding bevordert gezonde groei en ontwikkeling, en geeft minder risico op allerlei aandoeningen. Borstvoeding is de beste start voor je baby. Tot ongeveer 6 maanden heeft jouw baby zelfs geen andere voeding nodig dan moedermelk. Daarna kan borstvoeding, gecombineerd met andere voedingsmiddelen, doorgaan zolang jij en je baby dit prettig vinden.

Lees de tien vuistregels voor de beste borstvoeding.

Wij hebben de onderstaande vuistregels van WHO en UNICEF in onze Verloskundige Praktijk Zeist toegepast. Dit betekent het volgende:

  1. We hebben een borstvoedingsbeleid opgesteld, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers.
  2. Alle betrokken medewerkers leren de vaardigheden aan. Deze zijn noodzakelijk voor het uitvoeren van dat beleid.
  3. Alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
  4. Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun baby geholpen met borstvoeding geven.
  5. Aan moeders wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand houden, zelfs als de baby van de moeder moet worden gescheiden.
  6. Pasgeborenen krijgen geen andere voeding dan borstvoeding. Noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.
  7. Moeder en kind mogen dag en nacht bij elkaar op een kamer blijven.
  8. Borstvoeding wordt op verzoek nagestreefd.
  9. Aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen, wordt geen speen of fopspeen gegeven.
  10. We onderhouden contact met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding. Bovendien verwijzen we ouders naar borstvoedingsorganisaties.

 

Borstvoeding geeft minder risico op:
  • maagdarmstoornissen
  • luchtweginfecties
  • urineweginfecties

  • bacteriële meningitis
  • chronische darmziekten
  • allergische aandoeningen, diabetes mellitus, overgewicht en wiegendood

Samenwerking met lactatiekundige

Soms kan het lastig zijn om borstvoeding te geven. Dan kan je hulp vragen aan een lactatiekundige. Binnen onze praktijk werken wij samen met het Ineke Hartman van Lactatiekundig bureau in Driebergen/Zeist.

Heb je al eerder borstvoeding gegeven, maar ging dit erg moeizaam? Of is er een medische reden waardoor borstvoeding geven voor jou misschien lastig is? Dan ben je welkom om al tijdens je zwangerschap een gesprek te hebben met de lactatiekundige. Zo kun je samen een goed plan maken om de borstvoeding te laten slagen. De lactatiekundige zit eens per maand bij ons op de praktijk. Aan deze afspraak zijn geen kosten verbonden. Vraag om meer informatie bij een van de verloskundigen.

Een keer per maand organiseert de lactatiekundige een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding bij ons op de praktijk. Het is nuttig om hier heen te gaan als je voor het eerst borstvoeding gaat geven, of als je nog veel vragen hebt. Ook als je nog niet besloten hebt welke voeding je wilt gaan geven, ben je welkom om je goed voor te bereiden. Je kunt je aanmelden via lactatiekundigbureau.nl.

Als je net bevallen bent, helpt de kraamverzorgende je in de eerste week met de borstvoeding. Ook komen wij een aantal keer langs om jullie te ondersteunen. Soms zijn er problemen bij de borstvoeding waarbij het fijn is als er een specialist meekijkt. Je kunt dan contact opnemen met een lactatiekundige die indien nodig ook bij je aan huis komt.

Via de lactatiekundige kun je ook hulpmiddelen zoals een borstkolf, tepelhoedjes en voedings-bh aanschaffen.

Shape

Flesvoeding

De beste voeding voor je kind is borstvoeding, vanwege alle goede stoffen die erin zitten. Maar als je door omstandigheden je baby geen borstvoeding kunt of wilt geven, is flesvoeding een goed alternatief.
Met flesvoeding bedoelen we volledige zuigelingenvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd.

Kies de flesvoeding
  • Het maakt niet zoveel uit welk merk je kiest. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet. Merken verschillen nauwelijks van elkaar als het gaat om de gehaltes aan verschillende voedingsstoffen in de flesvoeding. Je kiest in eerste instantie altijd voor zuigelingenvoeding nummer 1. Dit is de standaard voeding. Je hoeft geen speciale dieetvoeding te kiezen.
  • Aan flesvoeding is vitamine K toegevoegd. Als je baby minimaal 500 milliliter flesvoeding op een dag krijgt, heeft het geen extra vitamine K nodig.
  • Geef je kind tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra, ongeacht de hoeveelheid vitamine D die al is toegevoegd aan de flesvoeding. Na die tijd hebben alleen nog kinderen met een donkere (getinte) huid en kinderen die niet genoeg buitenkomen extra vitamine D nodig.
  • Er zijn ook speciale flesvoedingen voor kinderen die hongerig zijn of die veel overgeven. Zo’n aparte voeding is meestal niet nodig. Overleg eerst met het consultatiebureau als je wilt overstappen op andere voeding.
  • Maak zelf geen flesvoeding, door bijvoorbeeld koemelk of geitenmelk met water te mengen. Dat is geen volwaardige voeding voor baby’s.

Ons flesvoedingsbeleid lees je hier.

Voeding na de bevalling

Een bevalling is niet niks. Daarom kan alle hulp goed gebruikt worden tijdens het herstellen van de bevalling. Ook juiste voeding na de bevalling kan hierbij helpen. Net zoals dat je op je voeding lette tijdens de zwangerschap, zou je ook na de bevalling extra goed moeten zorgen voor je lichaam. Je hebt ten slotte een enorme prestatie geleverd. Ook kan de juiste voeding helpen bij het geven van borstvoeding.

Een bevalling kan je ontzettend uitputten, zowel mentaal als fysiek. Om je fysieke herstel te bevorderen na deze grote prestatie, is het goed om gezonde voeding te blijven eten na de bevalling. Ook al is een gezond en gebalanceerd dieet aanhouden niet altijd makkelijk met een pasgeborene, toch is het de moeite waard om goed te eten. Voeding die je energie geeft en alle nodige voedingsstoffen om eventueel ook je baby van moedermelk te voorzien, heeft hierbij voorkeur, in plaats van fastfood met weinig voedingsstoffen.

Meer eten en drinken bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, moet je meer eten na de bevalling, dan als je dat niet doet. Bij borstvoeding moet je zelfs meer eten dan tijdens de zwangerschap! Je hebt deze energie hard nodig om moedermelk aan te maken, je baby in voeding te voorzien en jezelf gezond te houden.

Gelukkig heeft je lichaam ook tijdens de zwangerschap rekening gehouden met borstvoeding: hiervoor heb je twee tot vier kilo vetvoorraad aangelegd voor in de borstvoedingsperiode. Deze voorraad is echter niet voldoende. Daarom is het goed om tijdens de borstvoeding wat meer te eten dan dat je deed toen je zwanger was. Ook zou je 2 tot 2,5 liter vocht per dag moeten drinken bij borstvoeding om de bloedcirculatie op peil te houden en gehydrateerd te blijven.

Je mag alle voedingsmiddelen weer eten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voedingsstoffen, zoals kruidig eten, krampjes bij de baby veroorzaken. Wel moet je oppassen met alcohol drinken, omdat dit ook bij de baby terecht komt.

Afvallen na de bevalling

Na de bevalling willen vrouwen soms lichamelijk zo snel mogelijk terug in vorm komen. Maar haast je hiermee zeker niet! Die extra kilo’s die je bent aangekomen, heb je namelijk nog hard nodig voor het geven van borstvoeding, als je dit geeft. Ook heeft jouw lichaam genoeg gezonde voeding nodig om te herstellen. Wacht dus totdat je volledig bent hersteld van de bevalling, en met borstvoeding totdat de borstvoedingsperiode erop zit, voordat je begint met lijnen. Door borstvoeding raak je trouwens meestal vanzelf ook al gewicht kwijt, dat is normaal. Hierbij ook nog eens proberen af te vallen, is niet gezond.