De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl

Nacontrole

Zes weken na je bevalling zien we je graag terug voor een nacontrole, samen met je baby. Je verloskundige is benieuwd hoe het met jou en je baby gaat. Wij luisteren graag naar je ervaringen over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ook willen we horen hoe je onze zorg en begeleiding rondom deze bijzondere periode hebt beleefd. Waardevolle informatie voor ons, waarmee wij onze zorg kunnen verbeteren.

Shape

Anticonceptie na de geboorte

Aan het einde van de eerste week sluiten wij het kraambed af. Je krijgt dan ook informatie over de anticonceptie. De verloskundige bespreekt altijd het onderwerp anticonceptie met je in het kraambed, zodat je rustig kan nadenken over welke methode het beste bij jou past. Tijdens de nacontrole komt de verloskundige indien gewenst terug op dit onderwerp. Ze geeft je advies en begeleidt je bij het maken van een keuze. De keuze is onder meer afhankelijk of je borst-of flesvoeding geeft.

Al onze verloskundigen kunnen je voorzien van advies en eventueel een recept uitschrijven voor de anticonceptie die jij kiest. Wil je een spiraal laten plaatsen, dan kan dit ook bij ons in de praktijk. Marjolein Boersma plaatst hormoonspiralen vanaf 10 weken na de bevalling.  Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie, klik hier voor de folder.

De kosten van anticonceptiezorg wordt niet standaard vergoed door elke zorgverzekeraar. Indien je gebruik wilt maken van onze anticonceptiezorg zullen wij een rekening opmaken. Deze krijg je via de mail toegestuurd. Je kunt bij jouw zorgverzekering navragen of je deze rekening bij hen in behandeling kunt brengen.

Onderstaand tref je de tarieven aan die wij in rekening brengen:
Plaatsing spiraal € 77,85


(Wij plaatsen spiralen tot 4 maanden na de bevalling.)

Als je overweegt een spiraal te laten plaatsen, kan je dit zowel met ons als met jouw huisarts bespreken. Wij plaatsen alleen hormoonspiralen (Mirena en Kylena). Voor een koperspiraal moet je naar de huisarts. Kies je er voor de spiraal bij ons te laten plaatsen, dan werkt dit als volgt:

 • Counseling. In dit gesprek is er ruimte voor vragen die jij mogelijk hebt over de spiraal. Ook moeten wij jou een aantal vragen stellen met betrekking tot jouw gezondheid. Dit gesprek kan zowel telefonisch als op de praktijk.
 • Recept. Na de counseling krijg jij een recept van ons mee. Indien de counseling telefonisch is geweest, kan je het recept op de praktijk ophalen op elke werkdag voor 16.00 uur. Wij zorgen dat het recept klaarligt zodat de assistente deze direct aan je kan overhandigen. Met het recept voor de spiraal kun je naar de apotheek gaan om de spiraal op te halen. Onafhankelijk of de spiraal vergoed wordt door jouw verzekeraar, zal je de spiraal bij de apotheek moeten betalen. Het gaat om een bedrag tussen €150 en €170. Deze kosten kun je (afhankelijk van je zorgverzekeraar) declareren.
 • Plaatsing. Voorafgaand aan de plaatsing wordt duidelijk uitgelegd wat we gaan doen. Na de plaatsing zal er een inwendige echo gemaakt worden om te controleren of de spiraal zich op de juiste plek bevindt. Een uur voor de afspraak mag je 600mg ibuprofen innemen. Dit vermindert de pijn van eventuele krampen tijdens en na de plaatsing. Zorg ervoor dat je blaas leeg is tijdens de afspraak. Na afloop van de plaatsing heb je waarschijnlijk wat bloedverlies. Het is dus handig om een maandverbandje mee te nemen. Wij plaatsen spiralen vanaf 10 weken tot 4 maanden na de bevalling.
 • Nacontrole. Een nacontrole is niet nodig. Je kan zelf voelen of de spiraal nog op de juiste plek zit. Na afloop van de plaatsing kunnen we je uitleggen hoe je dit doet. Indien de spiraal tijdens de menstruatie wordt geplaatst, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Indien je niet menstrueert, is het nodig om gedurende 7 dagen aanvullende anticonceptie te gebruiken.

In de volgende gevallen is het belangrijk om de verloskundige te raadplegen:
• Als je denkt dat je zwanger bent
• Bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone vaginale afscheiding
• Bij pijn tijdens het vrijen
• Als je het kunststofgedeelte van de spiraal kunt voelen
• Als je de draadjes niet meer kunt voelen
• Bij hevig of langdurig bloedverlies
Tijdens de eerste maanden na het plaatsen kan soms onregelmatig bloedverlies optreden. Meestal gaat het om druppelsgewijs bloedverlies (spotting). De hoeveelheid bloedverlies verschilt per vrouw, maar vermindert meestal geleidelijk. Tijdens de eerste maand van het gebruik kan het bloedverlies regelmatig optreden, waardoor het lijkt alsof de menstruatie enkele weken aanhoudt. Na verloop van tijd zal het bloedverlies minder worden en ook minder vaak optreden; na drie tot zes maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand. Bij een klein aantal vrouwen kan het voorkomen dat er direct na plaatsing geen bloedverlies meer is.

Mocht je naar aanleiding van deze uitleg nog vragen hebben, kan je altijd telefonisch contact met ons opnemen.

Sporten na de bevalling

Ben je net bevallen en wil je weer starten met sporten? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Om urine- en/of ontlastingsverlies of een verzakking )nu of op latere leeftijd) te voorkomen, is het goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Soms heb je na de bevalling bekkenbodemklachten, maar met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.

Makkelijker herstel

De afgelopen maanden heeft je lichaam hard gewerkt om een baby op de wereld te zetten. De eerste weken nadat je kind is geboren, moet je lijf herstellen. Bovendien kan alle drukte die je baby met zich meebrengt een extra uitdaging zijn om je sportroutine weer op te pakken. Toch loont het om weer in beweging te komen. Veel kersverse moeders ervaren namelijk dat het herstel na de bevalling beter verloopt door te sporten.

Wil je zo snel en soepel mogelijk herstellen, zodat je straks weer kunt gaan sporten? Hier een paar handige tips:

 • Neem alle (huishoudelijke) hulp die je krijgt aangeboden met beide handen aan.
 • Wanneer je minder pijn ervaart, draagt dit bij aan je herstel. Heb je pijnstillers voorgeschreven gekregen, dan adviseert de gynaecoloog om deze met regelmaat in te nemen en niet alleen wanneer je pijn ervaart. Doe dit dus ook vooral. Paracetamol kun je gewoon slikken, ook als je borstvoeding geeft.

De eerste dagen

Om optimaal te herstellen en eventueel de borstvoeding goed op gang te laten komen, is het verstandig om de eerste week na de bevalling in en rond je bed te blijven. Daarna kunnen de meeste vrouwen rustig hun activiteiten gaan opbouwen.

Houd er wel rekening mee dat hoe zwaarder de bevalling was, hoe langer je lichaam nodig heeft om te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan een bevalling waarbij je ingeknipt of ingescheurd bent, als je een kunstverlossing hebt gehad (vacuümpomp of verlostang), als je kindje in een afwijkende ligging is geboren (stuitligging of sterrenkijker), als je langdurig hebt geperst (langer dan zestig minuten), als je kind zwaarder was dan vier kilo (zware baby) of als je een meerling hebt gekregen. Bovendien kun je in deze eerste periode extra vermoeid zijn door de gebroken nachten.


Na 1 week

Je mag nu weer meer huishoudelijke taken op je nemen. Ook wandelen en misschien zelfs al fietsen kan je wat meer gaan doen. Het is wel belangrijk om hierbij goed op je eigen grenzen te letten, Train dagelijks je bekkenbodemspieren. Lees meer hierover via deze link.


Na 6 weken

Zes weken na de bevalling kun je het sporten weer opbouwen, als je toestemming hebt gekregen van de gynaecoloog of verloskundige. Het kan fijn zijn om eerst een fit-na-de-bevalling cursus onder leiding van een fysiotherapeut te volgen. Om op een gezonde en verantwoorde manier weer te sporten na je zwangerschap kun je rekening houden met een aantal basisrichtlijnen:

 1. Luister goed naar je herstellende lichaam.
 2. Houd rekening met een langere hersteltijd na een zware bevalling of keizersnede.
 3. Drink genoeg water voor, tijdens en na het sporten. Zeker als je sport in combinatie met het geven van borstvoeding.
 4. Neem voor en na het sporten een gezonde snack.
 5. Put jezelf niet helemaal uit tijdens het sporten.

De eerste twaalf weken na de bevalling is het verstandig geen oefeningen met hoge intensiteit te doen. Dit zijn oefeningen waarbij je een sprongetje maakt, zoals rennen. Een goed alternatief hiervoor is powerwalken. Dit is een soort snelwandelen, stevig doorstappen, waarbij de hartslag stijgt. Dit kan ook prima achter de kinderwagen.