De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl
Blog

Bescherm je kindje tegen kinkhoest

Misschien heb je het wel gehoord in het nieuws de afgelopen weken. Er is in Nederland momenteel een uitbraak van kinkhoest. Ook in onze regio zijn er veel besmettingen met kinkhoest. We geven je graag wat extra informatie over deze ziekte en de manier waarop jij jezelf en je baby kan beschermen.

if

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die via niezen en hoesten kan worden overgedragen. Het wordt ook wel de 100-dagen hoest genoemd omdat mensen met kinkhoest soms maandenlang blijven hoesten. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s. Zij raken uitgeput door het hoesten en drinken dan niet meer. Het vele hoesten zorgt ook voor een gebrek aan zuurstof. Hierdoor kan er een hersenbeschadiging ontstaan. Soms hoesten baby’s met kinkhoest niet, maar stoppen ze af en toe met ademhalen. Daardoor kunnen ze blauw aanlopen.

Vaak moeten baby’s met kinkhoest worden opgenomen in het ziekenhuis en geholpen worden met ademhalen. Heel soms overlijdt er een baby aan deze ziekte. Dit jaar is er een uitbraak van kinkhoest en zijn er extra veel kinderen ziek geworden.

Normaal gesproken geeft het RIVM aan dat er ongeveer 56-193 meldingen van kinkhoest bij baby’s <5 maanden oud zijn per jaar en overlijdt er gemiddeld 1 baby per jaar aan deze ziekte. Op dit moment krijgt het RIVM ongeveer 200-300 meldingen per week van kinderen met kinkhoest. Daarbij gaat het om minimaal 20 baby’s per week. Helaas zijn er tot nu toe ook 4 pasgeboren baby’s overleden.

Shape

Besmetting voorkomen

Je kunt de kans op een besmetting met kinkhoest verkleinen door goede hygiëne maatregelen te nemen. Was je handen extra vaak met water en zeep. Nies en hoest in je elleboog en gebruik wegwerpzakdoeken. Ben je zwanger of heb je een jonge baby? Zorg dat je niet in de buurt komt van mensen die erg verkouden zijn.

Vaccinatie

Wist je dat je tijdens de zwangerschap een vaccinatie kunt krijgen om je pasgeboren baby beter te beschermen tegen een kinkhoestinfectie?

Door de zwangere vrouw te vaccineren maakt haar lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen komen via de placenta bij de ongeboren baby terecht en beschermen zo het kind tegen een besmetting met kinkhoest. De antistoffen verdwijnen geleidelijk weer uit het lichaam van de baby na de geboorte. Om die reden is het wel nog nodig om de baby zelf te vaccineren. Het scheelt wel dat de baby 1 prik minder hoeft en pas vanaf 3 maanden oud.

De vaccinatie in de zwangerschap helpt dus om juist in die eerste 3 maanden de baby beter te beschermen. In die eerste maanden is een baby erg kwetsbaar en kan een kinkhoestinfectie heftiger verlopen. Een baby kan je pas vanaf 2-3 maanden oud zelf vaccineren. Enkel door de zwangere moeder te vaccineren kunnen we deze kleine baby’s dus beter beschermen.

Shape

Hoe en wat:

Je kunt je vanaf 22 weken zwangerschap laten vaccineren. Vaccineren heeft de hele zwangerschap effect, ook in de laatste weken nog. Wel is het zo; hoe eerder hoe beter, omdat een baby dan bij een onverwachte vroeggeboorte ook zo goed mogelijk beschermd is. De vaccinatie die je krijgt is een DKT-prik.  Deze prik beschermd ook tegen tetanus en difterie. De vaccinatie kan soms milde bijwerkingen geven, namelijk hangerigheid, hoofdpijn een pijnlijke/rode arm. Je kunt een afspraak maken via de GGD regio Utrecht en hoeft niet te betalen voor de vaccinatie.

Wil je meer weten over kinkhoest en de mogelijkheid om je te laten vaccineren? Vraag het ons tijdens het spreekuur, of bel met de GGD. Op de website van het RIVM kun je meer lezen over kinkhoest en de vaccinatie tijdens de zwangerschap www.22wekenprik.nl