De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl
Blog

Kinderwens? Slik elke dag foliumzuur 

Heb je een zwangerschapswens? Door je voor te bereiden start je zo gezond mogelijk aan de zwangerschap. Hierdoor heb je minder kans op problemen tijdens je zwangerschap, bevalling, of bij de baby. In deze blog leggen we uit waarom foliumzuur essentieel is voor een gezonde zwangerschap en of je het wel of niet moet slikken. 

if

Wat is foliumzuur precies? 

Foliumzuur, of vitamine B11, is een wateroplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van cellen en weefsels. Het zit bijvoorbeeld in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Het is vooral belangrijk in het hele vroege begin van een zwangerschap. In de eerste 10 weken heeft je lichaam extra behoefte aan foliumzuur en is het daarom belangrijk om dit elke dag extra bij te slikken. Het maakt namelijk de kans op een open ruggetje kleiner. Dit komt doordat foliumzuur bijdraagt aan het sluiten van de neurale buis. Het is dus belangrijk om foliumzuur te slikken wanneer de neurale buis zich ontwikkelt en de basis wordt gelegd voor de hersenen en het ruggenmerg van de baby. Foliumzuur helpt hierbij en kan het risico op bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals spina bifida (open ruggetje) en anencefalie (afwezigheid van een deel van de hersenen) verlagen. Daarnaast draagt het ook bij aan het verlagen van de kans op een vroeggeboorte, laag geboortegewicht en mogelijk ook een gespleten lip, kaak- en of gehemelte. 

  

Wanneer moet je beginnen met het slikken van foliumzuur? 

We raden aan om minimaal 4 weken vóór het proberen zwanger te worden al met foliumzuur te beginnen. Dit komt omdat de neurale buis zich al in de eerste weken van de zwangerschap vormt. Dat is het moment dat veel vrouwen nog niet weten dat ze zwanger zijn. Door alvast foliumzuur in te nemen, geef je je baby de beste kans op een gezonde ontwikkeling. Daarnaast duurt het ongeveer 4 weken voordat extra foliumzuur is opgenomen in het lichaam. We raden aan om tot minimaal 10 weken zwangerschap foliumzuur te blijven slikken. Dan is de neurale buis gevormd en, als het goed is, gesloten. 

  

Hoeveel foliumzuur heb je nodig? 

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn, is 400 microgram. Dit komt meestal overeen met één tablet foliumzuur per dag en zit bijvoorbeeld in de meeste zwangerschapsvitaminen. Als je bepaalde risicofactoren hebt, zoals dat je zelf een open ruggetje hebt gehad, of wanneer jullie eerder een kind hebben gekregen met een open ruggetje dan kan het zijn dat we een hogere dosis aanraden, zoals 5 mg per dag. Is dit misschien voor jou van toepassing? Overleg dan altijd eerst met één van ons voordat je start. 

  

Zijn er alternatieven voor foliumzuur? 

Foliumzuur is de meest gebruikte vorm van vitamine B11, maar er zijn ook andere vormen, zoals folaat. Folaat is de natuurlijke vorm van foliumzuur die je in voeding vindt, zoals groene bladgroenten, citrusvruchten, volkorenproducten, peulvruchten en noten. Helaas is de hoeveelheid folaat in voeding vaak niet voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te behalen. Vooral als je lichaam een hogere behoefte heeft in de periode vóór en tijdens de zwangerschap. Daarom wordt aanvullend foliumzuur aangeraden. Er is onvoldoende onderzoek gedaan voor het vervangen van foliumzuur door folaat dus we weten niet zeker of folaat net zo effectief als foliumzuur is. 

  

Wat gebeurt er als je geen foliumzuur neemt? 

Het niet nemen van foliumzuur in de maanden vóór en de eerste weken van de zwangerschap kan het risico op neurale buisdefecten vergroten. Deze aandoeningen ontstaan in de vroege stadia van de zwangerschap, vaak voordat een vrouw zich bewust is van haar zwangerschap. Daarom is het zo fijn als je al voor de zwangerschap kunt starten met foliumzuur. 

Daarnaast heeft foliumzuur nog andere voordelen, zoals het bevorderen van een gezond immuunsysteem en het voorkomen van bloedarmoede, wat belangrijk is voor zowel de moeder als de baby. 

  

Wat kun je doen naast het slikken van foliumzuur? 

Naast het slikken van foliumzuur kun je je gezondheid verder ondersteunen door een gezonde levensstijl. Zorg voor een gevarieerd en voedzaam dieet, blijf voldoende bewegen, vermijd roken en overmatig alcoholgebruik, en zorg voor voldoende rust. Als je het fijn vindt om hier meer informatie over te lezen dan kun je betrouwbare informatie op de website van het voedingscentrum vinden. 

  

Samenvatting 

Foliumzuur is een essentieel onderdeel van een gezonde voorbereiding op je zwangerschap. Door minimaal drie maanden voor je zwangerschap te starten met een dagelijkse inname van 400 microgram foliumzuur, zorg je voor de beste omstandigheden voor een gezonde zwangerschap en een gezond kindje. Bespreek altijd je persoonlijke situatie met je verloskundige of arts om te bepalen wat het beste voor jou en je baby is. 

Heb je vragen over foliumzuur of andere onderwerpen rondom je (volgende) zwangerschap? Neem gerust contact op met onze praktijk. Wij helpen je graag verder om goed voorbereid aan je zwangerschap te beginnen en bieden ook preconceptiespreekuren aan. Dit is vergoed door de zorgverzekeraar en hierbij kun je al voor de zwangerschap langskomen en kijken we samen naar jouw specifieke situatie.