De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl

Eerste controle

Wanneer je ongeveer acht à negen weken zwanger bent, nodigen wij je uit voor een intakegesprek en een eerste controle. Hét moment is natuurlijk je eerste echo, waarbij je voor het eerst het prille leven in je buik ziet. Ook maak je kennis met onze casemanager die jou begeleidt tijdens je hele zwangerschap. Daarnaast komen er ook wat formaliteiten aan bod. Tijdens het intakegesprek vragen en geven we veel informatie, daarom is het belangrijk dat ook je partner aanwezig is.

Dit gebeurt er tijdens de eerste controle:
  • We nemen wat bloed af om je te testen op je bloedgroep, rhesusfactor, irregulaire antistoffen, lues (Syfilis), Hepatitis B, HIV, Vitamine D, suiker en je ijzergehalte. Meer informatie hierover vind je op rivm.nl. Lukt de bloedafname bij ons niet, dan kun je een afspraak maken bij Saltro
  • De kosten voor het bloedonderzoek vallen onder het eigen risico. Het kan zijn dat je hier een rekening van ontvangt. Voor meer informatie over de tarieven van de bloedafname verwijzen we naar tarieven
  • We vragen je naar je medische voorgeschiedenis en die van je familie. Vraag alvast binnen je familie na of er aangeboren afwijkingen, hoge bloeddruk, schildklierafwijkingen of suikerziekte voorkomen.
  • We meten je bloeddruk.
  • We maken een vroege echo om te zien of er een hartje klopt. Als er alleen een waarneemster is, en zij kan geen echo′s maken, plannen we je zo snel mogelijk in voor de eerste echo. Na dit intakegesprek maken we een afspraak voor de termijnecho.
  • Tussen 10 en 12 weken maken we een termijnecho. Dan berekenen we ook de uitgerekende datum.

Lees hier hoe we je begeleiden als we geen kloppend hartje zien.

Echo vitaliteit

Rond de 7-8 weken is er vaak al een kloppend hartje te zien. Soms blijkt dat je minder ver zwanger bent dan je dacht en kunnen we nog geen hartje zien kloppen.
Bij deze echo wordt:

  • gekeken of het een vitale zwangerschap is (of er een hartje klopt)
  • gekeken of we 1 of meerdere vruchtzakjes en/of embryo’s zien
  • gekeken of de zwangerschap op de goede plek zit en het geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap is
  • gemeten of het embryo en de vruchtzak qua groei passen bij wat we zouden verwachten bij je zwangerschapsduur.

Jouw verloskundige casemanager

Zorgzaam Rondom betekent dat we je met de grootste aandacht volgen tijdens je zwangerschap. Daarom krijg je direct bij de intake een casemanager toegewezen. Zij is één van onze verloskundigen en degene die je het vaakst zult zien. Zij is jouw aanspreekpunt en coördineert de zorg rondom jouw zwangerschap. Ze zorgt dat alles wordt afgestemd op jouw wensen en verwachtingen. Je casemanager houdt overzicht over onderzoeken en consulten bij andere zorgverleners (bijvoorbeeld bij de gynaecoloog). De casemanager vraagt bij je huisarts en eventueel andere zorgverleners informatie op die relevant is voor jouw zwangerschap. Is verwijzing naar het ziekenhuis nodig, dan blijft je casemanager contactpersoon voor onze praktijk.

Geleidelijk kennismaken met het hele team

Vanaf de 16e week ontmoet je tijdens de controles de overige verloskundigen van ons team. Zo leer je ze vóór de bevalling allemaal kennen. Dit vinden we belangrijk, omdat één van de verloskundigen van het team de bevalling zal begeleiden.

Shape

Je zwangerschapsdossier

In je zwangerschapsdossier houden wij de uitkomsten van de medische controles bij. Ook noteren wij hoe het met je gaat en of er bijzonderheden zijn. Op deze manier is iedereen in ons team op de hoogte van je situatie en wensen en hoef je niet elke keer opnieuw je verhaal te vertellen. Je kunt zelf via een app je zwangerschapsdossier inzien. Als de bevalling nadert, krijg je van ons ook een papieren versie mee (je zwangerschapskaart).

Bewust en gezond eten

Als je zwanger bent, is bewust en gezond eten meer dan ooit belangrijk. Voor jezelf, maar vooral ook voor de baby. Denk aan de broodnodige vitaminen en houd rekening met producten die schadelijk kunnen zijn. Hieronder geven we je tips en advies over je voeding tijdens je zwangerschap. Meer weten? voedingscentrum.nl of download de ‘ZwangerHap’ app.