De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl

Vervolgcontroles

Tijdens je zwangerschap controleren we regelmatig hoe het gaat met jou en je baby. Naarmate je zwangerschap vordert, des te vaker je op ons spreekuur komt.

Heb je behoefte aan een extra controle?

Dan kun je hier altijd een afspraak voor maken.

Shape

Controles voor de beste zorg voor jou

Een controle stelt je meestal gerust. Je hoort het hartje en krijgt te horen dat alles goed is. Soms loopt het anders en is meer onderzoek of zorg nodig dan een verloskundige kan bieden. We werken nauw samen met andere zorgverleners om jou de beste zorg te kunnen geven. Indien nodig verwijzen wij je bijvoorbeeld naar je eigen huisarts, diëtist, fysiotherapeut. Verder hebben we een goede samenwerking met de gemeente Zeist, het consultatiebureau en het centrum voor jeugd en gezin (CJG), waardoor we bij problemen op sociaal gebied ook de juiste zorg in kunnen zetten, dit valt onder het project Kansrijke Start.
Zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling kan er iets gebeuren, waardoor verwijzing naar de gynaecoloog noodzakelijk is. Er is dan sprake van een medische indicatie. We geven je altijd uitleg en bespreken samen met jou en je partner welke zorg het beste is voor jou.

Lees verder over wat je tijdens de controles kunt verwachten

  • We meten je bloeddruk.
  • We controleren hoe je kindje ligt en groeit.
  • We luisteren naar het hartje van de baby.
  • We adviseren over borstvoeding en flesvoeding.
  • We nemen alle tijd om vragen en bijzonderheden te bespreken.
  • Rond de 28 weken meten we opnieuw het ijzergehalte in je bloed.
  • Rond de 32 weken staan we uitgebreid stil bij de bevalling en bespreken we je geboorteplan.
  • Bij de 35e week krijg je een print van je zwangerschapskaart mee.
  • Rond de 37e week bespreken we de bevalling.
  • Na de 37e week zien we je elke twee weken tot aan de bevalling.

Rond de 10 of 11 weken maken we de termijnecho. Soms zien wij tijdens de echo iets wat kan wijzen op een aangeboren afwijking. In dat geval verwijzen we je naar een van de ziekenhuizen in de regio. Wil je dat van tevoren niet weten, meld dit dan voor het onderzoek even aan de verloskundige.

Bij deze echo wordt:
  • de precieze duur van de zwangerschap bepaald. De afmetingen van de baby geven een nauwkeurige indruk hoe ver de zwangerschap gevorderd is.
  • de uitgerekende datum vastgesteld.

Op 1 september 2021 wordt de 13-weken echo ingevoerd als onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. Kies je voor deze echo dan doe je mee aan de studie.
Deze echo heeft hetzelfde doel als de 20-weken echo. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet dan bij de 20-weken echo. Bij de 13-weken echo is het kind kleiner en minder ver ontwikkeld. Er is minder zichtbaar dan bij de 20-weken echo, maar sommige vaak ernstige afwijkingen zijn al wel te zien. In tegenstelling tot bij de 20-weken echo kan er niet naar het geslacht worden gekeken bij deze echo.

Deze week controleren we voor de eerste keer of we het hartje van de baby horen. Verder voelen we aan je buik of de baarmoeder goed gegroeid is en meten we je bloeddruk. Na deze controle plannen we – indien gewenst – de 20 weken echo.

 

Rondom de 20e zwangerschapsweek kun je laten onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Deze 20-wekenecho is geen pretecho – zoals het soms genoemd wordt – maar een medisch onderzoek. Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is te onderzoeken of je baby een open rug of open schedel heeft. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind groeit en of er voldoende vruchtwater is. Je bepaalt zelf of je dit onderzoek wil.

Je bent nu over de helft van je zwangerschap. We doen een korte controle waarbij we je bloeddruk meten en naar de groei van de baby voelen in je buik. Natuurlijk luisteren we ook naar het hartje van de baby. Dit is een goed moment om je voor te bereiden op de komst van de baby. Je kunt je inschrijven voor een zwangerschapscursus en borstvoedingscursus.

We bespreken rond deze tijd ook de keuze voor flesvoeding of borstvoeding. Bovendien staan we nog even stil bij gezonde voeding voor jou als aanstaande moeder.

Bij een vervolgcontrole nemen we nog een keer bloed bij je af om je ijzergehalte te controleren. Op indicatie kan het zijn de we je vragen om een suikertest te doen (OGTT), en als je een negatieve rhesus factor hebt, onderzoeken we je bloed op de aanwezigheid van antistoffen.
In je zwangerschapsdossier houden wij de uitkomsten van de medische controles bij. Ook noteren wij hoe het met je gaat en of er bijzonderheden zijn. Op deze manier is iedereen in ons team op de hoogte van je situatie en wensen en hoef je niet elke keer opnieuw je verhaal te vertellen. Je kunt zelf via een app je zwangerschapsdossier inzien en als de bevalling nadert krijg je van ons ook een papieren versie mee (je zwangerschapskaart).
In je geboorteplan noteer je al je wensen over je bevalling. Dit bespreken we tijdens de zwangerschap en kan zo nodig aangevuld worden gedurende de laatste weken. Samen met je persoonlijke zwangerschapskaart, krijgen we hiermee inzicht in hoe jij straks wil bevallen. Zo gaan we samen naar een bevalling, zoals jij die voor ogen hebt. Als één sterk team. Met jou, je partner, de verloskundige en de kraamverzorgende.

In je zwangerschapsdossier houden wij de uitkomsten van de medische controles bij. Ook noteren wij hoe het met je gaat en of er bijzonderheden zijn. Op deze manier is iedereen in ons team op de hoogte van je situatie en wensen en hoef je niet elke keer opnieuw je verhaal te vertellen. Je kunt zelf via een app je zwangerschapsdossier inzien en als de bevalling nadert krijg je van ons ook een papieren versie mee (je zwangerschapskaart).

In je geboorteplan noteer je al je wensen over je bevalling. Dit bespreken we tijdens de zwangerschap en kan zo nodig aangevuld worden gedurende de laatste weken. Samen met je persoonlijke zwangerschapskaart, krijgen we hiermee inzicht in hoe jij straks wil bevallen. Zo gaan we samen naar een bevalling, zoals jij die voor ogen hebt. Als één sterk team. Met jou, je partner, de verloskundige en de kraamverzorgende.

Wat is een Geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je je wensen rondom de bevalling opschrijft. Dit document wordt ook wel het bevalplan genoemd.

Een geboorteplan is belangrijk …

  • om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat jij belangrijk vindt tijdens de bevalling.
  • om jou en je partner voor te bereiden op de bevalling.
  • omdat iedereen op de hoogte is van jouw wensen tijdens de bevalling.
Deze onderwerpen komen aan bod in je geboorteplan

Bevalling
Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Ook als je thuis wilt bevallen, kan het zijn dat je onverhoopt naar het ziekenhuis moet, of andersom. Het is dan goed om na te denken over je bevalling in het ziekenhuis of als je ongepland toch thuis gaat bevallen.

De omgeving van je bevalling
Geef bij ons aan welke omgeving jij prettig vindt. En hoe we een prettige sfeer voor jou kunnen creëren. Denk aan licht, geluid of rustgevende elementen. Ook in het ziekenhuis is veel mogelijk.

Houdingen
Bij de eerste keer is het vooraf moeilijk aan te geven wat jij een prettige manier vindt om de weeën op te vangen en welke houding je prettig vindt om te persen. Noteer hier welke houdingen je voorkeur hebben, of met welke houdingen je goede ervaringen hebt.

Opvangen van de weeën
Hoe wil je de weeën straks opvangen? Bijvoorbeeld lopend, liggend, in bad of onder de douche.

Houdingen om te persen
Download de folder voor uitgebreide informatie over houdingen om te persen.

Rondom de geboorte
Hoe wil je met je baby omgaan na de geboorte? Wil je direct lichamelijk contact of borstvoeding geven? Wie knipt de navelstreng door? Wil je foto′s laten maken of filmen na de geboorte? Of misschien al eerder? Hier kun je beter vooraf over nadenken, dan pas als het zover is.

Begeleiding en communicatie
Communicatie tijdens de bevalling is erg belangrijk. De verloskundige zegt altijd wat ze doet en wat er gaat gebeuren. Als iets niet duidelijk is, kun je het haar altijd vragen. Bedenk wie je wel (of juist niet) bij de bevalling wil hebben: alleen je partner of ook een vriendin of je moeder. Bedenk ook wat je verwacht van onze begeleiding.

Wensen ten aanzien van het omgaan met pijn
Door een goede ademhaling, ontspanningstechnieken, vertrouwen en concentratie is de pijn vaak goed te hanteren. De aanwezigheid en coaching door een vertrouwd persoon is erg belangrijk. Je partner, de verloskundige en de kraamverzorgende kunnen helpen. Er kan echter een moment komen dat dit niet meer voldoende is en de pijn te hevig is. Alleen in het ziekenhuis is pijnbestrijding mogelijk. De verschillende vormen van pijnbestrijding hebben allemaal voor- en nadelen. Overleg dit punt goed met de verloskundige.

Meer weten? Lees de volgende brochures, verkrijgbaar in diverse talen:

Rond de 35 weken liggen de meeste baby’s klaar voor de bevalling. Dit betekent dat ze met het hoofdje in de bekkeningang liggen. Mocht de baby nu nog in stuitligging liggen, dan is er nog een mogelijkheid om het kindje te helpen met draaien naar hoofdligging, een uitwendige versie genoemd. We controleren daarom bij deze afspraak of de baby al goed ligt en bespreken de mogelijkheden indien dit niet zo is. Vanaf nu kom je elke twee weken op controle.

De uitgerekende datum komt steeds dichterbij. In de laatste weken van de zwangerschap blijven de controles belangrijk. Je mag vanaf 37 weken thuis of in het ziekenhuis onder onze begeleiding bevallen. Tijdens de controle wordt je bloeddruk gemeten, opnieuw gevoeld hoe de baby ligt en of de baby al wat dieper in je bekken is ingedaald. Je krijgt specifieke informatie over wanneer je contact met ons moet opnemen.

Wanneer de controles goed zijn en blijven, wordt bij 41 en 42 weken gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Ook kan de verloskundige ‘strippen’ doormiddel van inwendig onderzoek. Bij het strippen woelt de verloskundige haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Na die 42 weken ben je over tijd. Ben je met 42 weken nog niet bevallen, dan bespreken wij samen een mogelijke inleiding in het ziekenhuis.