Geboorteplan

Wat is een Geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je je wensen rondom de bevalling opschrijft. Dit document wordt ook wel bevalplan genoemd.

Waarom een geboorteplan?

  • om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat jij belangrijk vindt tijdens de bevalling
  • om je, samen met je partner, voor te bereiden op de bevalling
  • handig tijdens de bevalling, iedereen is op de hoogte van jouw wensen

Waar kun je zoal aan denken:

Bevalling

Thuis of in het ziekenhuis. Ook als je thuis wilt bevallen, kan het zijn dat je onverhoopt naar het ziekenhuis moet en is het goed om na te denken over je bevalling in het ziekenhuis.

De omgeving van je bevalling

Geef hier aan welke omgeving jij prettig vindt. En hoe we een prettige sfeer voor jou kunnen creëren. Denk aan licht, geluid, rustgevende elementen. Ook in het ziekenhuis is veel mogelijk.

Houdingen

Bij de eerste keer is het vooraf moeilijk te zeggen wat jij een prettige manier vindt om de weeën op te vangen en welke houding je prettig vindt om te persen. Noteer hier welke houdingen je voorkeur hebben of met welke houdingen je goeie ervaringen hebt.

Opvangen van de weeën

Bijvoorbeeld lopend, liggend, in bad of onder de douche.

Houdingen om te persen

Uitgebreide informatie in verschillende talen, download de folder

http://www.knov.nl/werk-en-organisatie/tekstpagina/140/folders/hoofdstuk/424/folder-jouw-bevalling-welke-houding-past-bij-jou/

Rondom de geboorte

Hoe wil je met de baby omgaan als hij/zij net geboren is: lichamelijk contact, borstvoeding geven? Wie knipt de navelstreng door? Foto′s maken of filmen na de geboorte of ook al eerder?

Begeleiding en communicatie.

Welke verloskundige je bevalling zal begeleiden, valt niet te voorspellen. Communicatie tijdens de bevalling is belangrijk. De verloskundige zegt altijd wat ze doet en wat er gaat gebeuren. Als iets niet duidelijk is, kun je het haar altijd vragen. Bedenk wie je wel (of juist niet) bij de bevalling wilt hebben: alleen je partner of ook een vriendin, je moeder. Bedenk ook wat verwacht je van onze begeleiding.

Wensen ten aanzien van het omgaan met pijn

Door een goede ademhaling, ontspanningstechnieken, vertrouwen en concentratie is de pijn vaak goed te hanteren. De aanwezigheid en coaching door een vertrouwd persoon is erg belangrijk. Je partner,de verloskundige en de kraamverzorgende kunnen helpen. Er kan echter een moment komen dat dit niet meer voldoende is. Alleen in het ziekenhuis is pijnbestrijding mogelijk. De verschillende vormen van pijnbestrijding hebben allemaal voor- en nadelen. Overleg dit punt goed met de verloskundige.

Meer weten? Lees de volgende brochures, verkrijgbaar in diverse talen;
Jouw bevalling, hoe bereid je je voor?  http://www.knov.nl/werk-en-organisatie/tekstpagina/140/folders/hoofdstuk/423/folder-jouw-bevalling-hoe-bereid-je-je-voor/
Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn? http://www.knov.nl/werk-en-organisatie/tekstpagina/140/folders/hoofdstuk/426/folder-jouw-bevalling-hoe-ga-je-om-met-pijn/