Kraamzorg aanvragen

Het gaat om jou en om jullie kindje!

Onze kraamverzorgster is er in eerste instantie voor jou en voor jullie kindje. Zij assisteert ons bij de thuisbevalling, verleent steun aan jou wanneer je aan het bevallen bent en zet alles klaar voor de geboorte van jullie kindje. Na de bevalling helpt zij je met douchen en zorgt zij ervoor dat je lekker in een schoon bed kan. Hierna is je kraamweek begonnen! Een bijzondere tijd om te herstellen van je bevalling en te wennen aan jullie kindje.

Het is de bedoeling dat onze kraamverzorgende jou en je partner vertrouwd maakt met jullie kindje. Zij helpt je op weg, stelt je gerust en geeft adviezen. Jouw wensen en situatie bepalen hoe deze week verloopt. Samen met jullie zoekt zij naar een nieuw dagritme. Ook voor je andere gezinsleden heeft je kraamverzorgende aandacht.

Uiteraard komen de verloskundigen ook langs. Zij geven adviezen en sturen bij indien nodig. Doordat de kraamverzorgenden en de verloskundigen samen één team zijn, zijn deze adviezen goed op elkaar afgestemd. Jullie krijgen advies en voorlichting over ondermeer de voeding en verzorging van jullie kindje. Ook houden wij in de gaten of jij goed herstelt na de bevalling.

Aantal uren kraamzorg

Kraamzorg zit in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Dit betekent dat je hier recht op hebt. Wel ben je verplicht een wettelijke eigen bijdrage per uur te betalen. Afhankelijk van je verzekeringspakket krijg je deze bijdrage gedeeltelijk, of geheel vergoed.

Het aantal uren dat je krijgt wordt geïndiceerd volgens het Landelijk Indicatie Protocol. Je krijgt standaard 49 uur voor de eerste 8 dagen. Afhankelijk van je situatie (gezinsomvang, borst- of flesvoeding, soort bevalling etc.) worden er meer /minder uren geïndiceerd. Direct na de bevalling en tijdens de kraamweek kunnen extra uren geïndiceerd worden.

Verloskundigenpraktijk Zeist werkt graag samen met: