Leefgewoonten

Je leefstijl in de periode voordat je zwanger wordt, heeft een grote invloed op je kans om zwanger te worden en op de gezondheid van je baby. Jouw leefstijl en die van je partner zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het is dus goed om daarover na te denken op het moment dat je zwanger wilt worden.

Het begin is belangrijk

Als je je leefstijl aanpast op het moment dat je zwanger bent, dan ben je eigenlijk al te laat om de eerste en gevoeligste fase van het leven van je kind positief te beïnvloeden. De eerste acht weken zijn het allerbelangrijkst. Kijk voor meer informatie op ZwangerStraks.nl, een website van het Erfocentrum.

Foliumzuur

Wij raden je aan om 8 weken voor de bevruchting en de eerste 10 weken van de zwangerschap 0,5 mg foliumzuur extra te nemen. De extra foliumzuur verkleint namelijk de kans op een kindje met een neuraal-buisdefect (zoals een open ruggetje). Meer weten over foliumzuur? Kijk op http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx

Roken

Rook je? Dan duurt het vaak langer voordat je zwanger wordt. Roken maakt je namelijk minder vruchtbaar. Als je 15 sigaretten per dag rookt, halveer je de kans om zwanger te raken. Ook heb je meer kans op een miskraam als je rookt.

Mannen die roken

Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar! Als je als man rookt, dan heb je minder zaadcellen in je sperma. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man.
In het algemeen geldt: hoe meer jullie roken, hoe langer de zwangerschap op zich laat wachten.

Wil je stoppen met roken? Kijk dan op de website Roken info  voor een toekomst zonder roken.

Alcohol

Alcohol kan jouw eicellen en de spermacellen van je partner beschadigen. Daardoor worden jullie minder vruchtbaar. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. In het algemeen geldt: hoe meer alcohol, hoe ernstiger de gevolgen.
Je kunt de risico′s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt.

Hulp en informatie

Op de volgende plekken kun je terecht voor hulp en informatie:
www.alcoholenzwangerschap.nl.
www.alcoholinfo.nl
www.stap.nl

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA′s)

Aan SOA′s kleven vele risico′s. Laat je op tijd behandelen. Sommige SOA′s verminderen de kans op een spontane zwangerschap. Andere zijn schadelijk voor je kind.
Meer informatie over SOA

Medicijnen

Een aantal medicijnen, ook vrij verkrijgbare, kan gevaar opleveren voor je zwangerschap. Je huisarts kan je er alles over vertellen. Een plaatselijke verdoving bij de tandarts (of een andere arts) is géén probleem, maar vertel hem of haar wel dat je zwanger bent.

Meer informatie vind je op www.zwangerstraks.nl.

Houding en beweging

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Goed staan, lopen, zitten en bukken is erg belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Wij werken samen met oefentherapeuten en fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van je houding en beweging tijdens je zwangerschap. Zij bieden je graag een screening aan en geven je passende adviezen.

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te kunnen worden. Als je te licht of te zwaar bent, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid.

Heb je ondergewicht?

Om zwanger te worden, heeft je lichaam een bepaald vetpercentage nodig. Bij een BMI onder de 19 spreken we van ondergewicht.

Heb je overgewicht?

Met overgewicht heb je een grotere kans op problemen met zwanger worden. Bij een BMI van 25 of meer heb je last van overgewicht. Een BMI van 30 of meer betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar.
BMI betekent Body Mass Index. Je kunt je eigen BMI eenvoudig zelf berekenen. Voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap kun je het beste een BMI hebben tussen 19 en 25.

Lijnen

Bij een te hoog BMI aan het begin van de zwangerschap is het verstandig om een diëtist te consulteren om niet te veel aan te komen in de zwangerschap. Een consult van een diëtist zit in het basispakket van je ziektekostenverzekering. Heb je gewichtsproblemen, en wil je daar wat aan veranderen?

  • we kunnen je naar een diëtiste verwijzen
  • kijk eens op de site van het Voedingscentrum. Daar vind je veel informatie en hulpmiddelen. Zoals de Caloriechecker en de Eetmeter