Anticonceptie

De verloskundige bespreekt altijd het onderwerp anticonceptie met je in het kraambed, zodat je rustig kan nadenken over welke methode het beste bij jou past. Ze geeft je advies en begeleid je in het maken van een keuze. De keuze is o.a. afhankelijk of je borst-of flesvoeding geeft.
Alle vormen van anticonceptie kunnen worden voorgeschreven door de verloskundigen. Mocht je kiezen voor een spiraal: er zijn 2 verloskundigen die gespecialiseerd en bevoegd zijn om een spiraal te plaatsen. Vanaf 10 weken na je bevalling kan een spiraal geplaatst worden.

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie klik hier voor de folder.

Indien je overweegt een spiraal te laten plaatsen, kan je dit zowel met ons als met jou huisarts bespreken. Belangrijk om te weten is dat wij alleen hormoonspiralen (Mirena) plaatsen. Voor een koperspiraal moet je naar de huisarts. Kies je er voor de spiraal bij ons te laten plaatsen, werkt het als volgt:

  1. Counseling. In dit gesprek is er ruimte voor vragen die jij mogelijk hebt over de spiraal. Ook moeten wij jou een aantal vragen stellen met betrekking tot jouw gezondheid. Dit gesprek kan zowel telefonisch als op de praktijk.
  2. Recept. Na de counseling krijg jij een recept van ons mee. Indien de counseling telefonisch is geweest kan je het recept op de praktijk ophalen op elke werkdag voor 16.00 uur. Wij zorgen dat het recept klaar ligt zodat de assistente deze direct aan je kan overhandigen.

Met het recept voor de spiraal kun je naar de apotheek gaan om de spiraal op te halen. Onafhankelijk of de spiraal vergoed wordt door jou verzekeraar, zal je de spiraal bij de apotheek moeten betalen. Het gaat om een bedrag tussen  €150 en €170 . Deze kosten kun je (afhankelijk van je zorgverzekeraar) declareren.

  1. Plaatsing. Voorafgaand aan de plaatsing wordt je duidelijk uitgelegd wat we gaan doen. Na de plaatsing zal er een inwendige echo gemaakt worden om te controleren of de spiraal zich op de juiste plek bevindt.

Een uur voor de afspraak mag je 600mg ibuprofen innemen. Dit verminderd de pijn van eventuele krampen tijdens en na de plaatsing. Zorg ervoor dat je blaas leeg is tijdens de afspraak.

Na afloop van de plaatsing heb je waarschijnlijk wat bloedverlies. Het is dus handig om een maandverbandje mee te nemen.

Wij plaatsen spiralen vanaf 10 weken tot 4 maanden na de bevalling.

  1. Nacontrole. 6 weken na het plaatsen van de spiraal kan je op de praktijk langs komen voor een controle echo. Je kan echter ook zelf voelen of de spiraal nog op de juiste plek zit. Na afloop van de plaatsing kunnen we je uitleggen hoe je dit doet. Indien je je hier niet prettig bij voelt, kan je een afspraak maken voor de echo.

Indien de spiraal tijdens de menstruatie wordt geplaatst ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Indien je niet menstrueert is het nodig om gedurende 7 dagen aanvullende anticonceptie te gebruiken.

In de volgende gevallen is het belangrijk om de verloskundige te raadplegen:

–          Als je denkt dat je zwanger bent

–          bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone vaginale afscheiding

–          bij pijn tijdens het vrijen

–          als je het kunststofgedeelte van Mirena kunt voelen

–          als je de draadjes niet meer kunt voelen

–          bij hevig of langdurig bloedverlies

Tijdens de eerste maanden na het plaatsen kan soms onregelmatig bloedverlies optreden. Meestal gaat het om druppelsgewijs bloedverlies (spotting). De hoeveelheid bloedverlies verschilt per vrouw, maar vermindert meestal geleidelijk. Tijdens de eerste maand van het gebruik kan het bloedverlies regelmatig optreden, waardoor het lijkt alsof de menstruatie enkele weken aanhoudt. Na verloop van tijd zal het bloedverlies minder worden en ook minder vaak optreden; na drie tot zes maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand. Bij een klein aantal vrouwen kan het voorkomen dat er direct na plaatsing geen bloedverlies meer is.

Mocht je naar aanleiding van deze uitleg nog vragen hebben, kan je altijd telefonisch contact met ons opnemen.

Hierbij een link naar de Folder anticonceptie