Pijnstilling

Thuis

Om goed te bevallen heb je krachtige weeën nodig. Hoe krachtiger de weeën zijn, hoe beter het kindje in gaat dalen, hoe sneller je ontsluit, je hele sterke persdrang krijgt en goede bevalling hebt.

Bevallen doet pijn. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Je lichaam maakt zelf tijdens de weeën pijnstillende stoffen aan: endorfines. Daardoor heb je minder pijn en kom je in een soort roes. Meestal komen de weeën, maar gaan ze ook weer weg. In deze rustmomenten kun je even bijkomen. Hoe rustiger je tijdens deze pauzes wordt, hoe beter de endorfines hun natuurlijke pijnstilling kunnen doen. Denk positief. Geloof erin dat je dit aankunt. Denk steeds: deze wee is weer voorbij en komt niet meer terug. En wees niet boos op jezelf als het even niet lukt. Er zijn van die momenten dat de pijn je overvalt en dat je het even te kwaad hebt. Laat je dan moed inspreken door de verloskundige of wie er verder bij je is. Pak de draad gewoon weer op. Denk bij elke wee dat je weer dichter bij het einde bent gekomen. Tel af in plaats van op. Denk aan het moment na de bevalling, als jij je kindje vasthoudt.

Daarnaast is het van belang om tijdens de weeën ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Ook door geconcentreerd weeën weg te zuchten, kom je in een ritme waarbij endorfines worden aangemaakt. Zorg ervoor dat je het lekker warm hebt. Warmte helpt om te ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Doe warme kleren aan die gemakkelijk zitten. Als je ligt, kun je warmwaterzakken bij je buik en rug leggen. Een warm bad is ook een goed idee. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten, met een warme straal water uit de douchekop op hun buik of rug gericht. Het warme water helpt je om te ontspannen,waardoor je de pijn minder erg voelt.

Ziekenhuis

De volgende behandelingen worden in Nederland het meest toegepast:

  • ruggenprik (epidurale analgesie)
  • injecties met Pethidine
  • pompje met Remifentanil

Meer weten, lees deze brochure (in diverse talen beschikbaar) en bekijk dit filmpje