Spreekuur

Eerste bezoek

Wanneer je ongeveer acht a negen weken zwanger bent, nodigen wij je uit voor een intakegesprek en een eerste controle.We nemen wat bloed af om te testen op bloedgroep, rhesusfactor, irregulaire antistoffen, lues (Syfilis), Hepatitis B, HIV, Vit.D , suiker en je ijzergehalte. Wil je hier meer over weten, ga dan naar de website https://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bloedonderzoek_zwangeren Degene die je intake doet is ook je casemanager. We stellen je onder meer vragen over je medische voorgeschiedenis en die van je familie. Vraag alvast binnen je familie na of er aangeboren afwijkingen, hoge bloeddruk, schildklierafwijkingen of suikerziekte voorkomen. Ook meten we je bloeddruk.

Alle vaste verloskundigen van het team hebben de echo opleiding gevolgd en maken een vroege echo om te zien of er een hartje klopt. Als er een waarneemster is, en zij kan geen echo′s maken, plannen we je zo snel mogelijk in voor de eerste echo. Na dit intakegesprek maken we een afspraak voor de termijnecho.

Tussen 10 en 12 weken maken we een termijnecho en berekenen we de uitgerekende datum.

Naast de reguliere zwangerschapscontroles is het ook mogelijk om mee te doen met Centering Pregnancy. Voor informatie over Centering Pregnancy klik hier. Tijdens het intake-gesprek wordt u hier nog verder over geinformeerd.

Onze spreekuren zijn van 8.30 uur tot 16.30 uur.

 

Ochtendspreekuur

Regelmatig hebben wij spreekuur wat om 7 uur begint. Wilt u hier gebruik van maken, overleg dan met één van onze assistentes.

Vervolgcontroles

Regelmatig nodigen wij je uit voor een vervolgcontrole. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je vaker op het spreekuur. Wil je tussen twee controles in een extra controle, dan kan je hiervoor altijd een afspraak maken.

Tijdens de vervolgcontroles:

  • meten we je bloeddruk
  • controleren we hoe je kindje ligt en groeit
  • luisteren we naar het hartje
  • geven we je advies over borstvoeding en flesvoeding
  • nemen we alle tijd om vragen en bijzonderheden te bespreken
  • meten we (rond 30 weken) opnieuw het ijzergehalte in je bloed
  • staan we (bij 33 weken) uitgebreid stil bij de bevalling en bespreken we je geboorteplan
  • krijg je bij 35 weken een print van je zwangerschapskaart mee, en deze houd je bij je samen met je bevalplan
  • bespreken we met 37 weken de bevalling.
  • daarna zien we je elke 2 weken

Door al je wensen op je zwangerschapskaart te noteren en samen met je persoonlijke geboorteplan, zijn alle collega′s op de hoogte hoe jij straks wil bevallen. Zo groeit er een vertrouwensrelatie tijdens de zwangerschapscontroles en zullen we als de bevalling begint met elkaar, als één team, jij, je partner en de verloskundige, samen met de kraamverzorgende de bevalling ingaan. Je met raad en daad bijstaan en je de support geven die je nodig hebt.

Een bezoek aan de verloskundige is meestal geruststellend. Je hoort het hartje en krijgt te horen dat alles goed is. Soms loopt het anders en is meer onderzoek of zorg nodig dan een verloskundige kan bieden. Zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling kan er een reden ontstaan waarvoor verwijzing naar de gynaecoloog noodzakelijk is. Er is dan sprake van een medische indicatie. We zullen je altijd uitleg geven en samen met jou en je partner bespreken welke zorg op dit moment het beste voor jou is.