Tongriem klieven

Soms hebben kindjes bij de geboorte een zeer korte tongriem. De tongriem is het vliesjes waarmee de tong vast zit aan de bodem van de mond. Als deze te kort is dan kan dit zorgen voor een verminderde bewegelijkheid van de tong. Dit kan als gevolg hebben dat het effectief drinken aan de borst of fles moeizamer gaat. Op korte termijn kan dit dus nadelig zijn voor met name het slagen van de borstvoeding. Op latere leeftijd kan het tot moeilijkheden leiden bij het bespelen van blaasinstrumenten, het likken van een ijsje en tongzoenen.

 

Indien de tongriem te kort blijkt te zijn, kan deze thuis gekliefd worden. Het klieven van de tongriem is een kleine ingreep en duurt meestal maar een paar seconden. Nadat jullie kindje is ingebakerd wordt er een spateltje de mond ingebracht om de tong omhoog te houden. Daarna wordt er een klein knipje gezet in het vliesje. Tot 3 maanden na de geboorte groeien er geen zenuwen in de tongriem en zal het klieven voelen zoals haren of nagels knippen. Vaak gaan kindjes huilen omdat zij het niet prettig vinden dat hun tongetje omhoog geduwd wordt. Na de ingreep zijn ze vaak makkelijk te troosten en hebben ze er daarna geen last meer van. Soms is het niet mogelijk om de tongriem in de thuissituatie te klieven. Bijvoorbeeld als de tongriem te dik is. In dit geval zullen jullie door worden verwezen naar een KNO-arts.

 

De kosten voor het tongriemklieven bedragen 50,00 euro. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om na te vragen of dit vergoed wordt.

 

Voor verdere informatie over het klieven van de tongriem zie

https://www.borstvoeding.com/problemen/tongriempje/knippen.html