De Clomp 1912, 3704 KS Zeist
(030) 691 75 93 | info@zwangerinzeist.nl
Blog

Zwangerschap en vakantie: Tips en adviezen voor een zorgeloze reis

De zomervakantie staat voor de deur. In deze periode gaan veel mensen met vakantie. Ook als je zwanger bent kun je gerust op vakantie gaan. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden, zoals de bestemming, de reis en de periode dat je op vakantie wilt gaan.
In deze blog delen we essentiële tips en adviezen voor een zorgeloze en veilige vakantie tijdens de zwangerschap.

if

Overleg met je Verloskundige of Gynaecoloog

 

Voordat je een reis plant, is het belangrijk om eerst met je verloskundige of gynaecoloog te overleggen. Wij kunnen je adviseren over de veiligheid van reizen in jouw specifieke situatie en de beste periode in de zwangerschap om te reizen. In de meeste gevallen wordt het tweede trimester (tussen de 14 en 28 weken) als de ideale reistijd beschouwd omdat de meeste zwangerschapskwaaltjes dan minder aanwezig zijn en de energieniveaus hoger liggen. We adviseren je om niet meer na de 36 weken naar het buitenland te gaan. Een paar dagen weg in eigen land kan misschien nog wel.

 

Controleer of je reisverzekering zwangerschapszorg in het buitenland dekt. Dit kan cruciaal zijn in geval van nood. Ook kan het verstandig zijn om bij het boeken van je reis ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Je weet nooit of er plotseling een reden ontstaat waardoor je niet op reis kan.

 

Kies een Geschikte Bestemming

 

Niet alle bestemmingen zijn even geschikt voor zwangere vrouwen. Vermijd gebieden waar het risico op infectieziekten zoals zika of malaria hoog is. Ook langdurig verblijf op grote hoogte kun je beter vermijden tijdens je vakantie.
Kies voor bestemmingen met goede medische voorzieningen en zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen en apotheken zijn.

Qua temperatuur vinden de meeste zwangeren het fijn als het niet al te heet is. Misschien is Noord-Europa wel een hele fijne bestemming dit jaar?

Kan je met het vliegtuig als je zwanger bent?

 

Vliegen is over het algemeen veilig tot 36 weken zwangerschap, maar check de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij. Voor vliegreizen heb je een zwangerschapsverklaring nodig waar je uitgerekende datum op staat. Deze kun je bij ons opvragen en mag niet ouder dan 1 week zijn. Een fit-to-fly verklaring mogen wij en de huisarts niet aan je geven. We kunnen namelijk niet verklaren dat jij op het moment van vliegen gezond bent. Enkel een onafhankelijke keuringsarts mag zo’n verklaring aan je geven. Over het algemeen is een zwangerschapsverklaring van ons voldoende, maar de vliegtuigmaatschappij maakt deze beslissing.

 

Je mag tijdens de zwangerschap gewoon door de beveiligingsscan poortjes van de douane. Dit is niet schadelijk voor jou of je baby. Vind je het toch een onprettig idee dan kun je altijd vragen of ze je willen fouilleren i.p.v. door de poortjes.

 

Ga je met het vliegtuig, doe dan regelmatig rek- en strekoefeningen met je benen/voeten en loop regelmatig een rondje. Compressiekousen kunnen helpen om zwelling en het risico op trombose te verminderen. Verder is het fijn om losse, comfortabele kleding en ondersteunende schoenen te dragen.

 

Voor lange autoreizen, zorg voor regelmatige stops om je benen te strekken en blijf gehydrateerd.

 

Tijdens de vakantie

 

  • Hydratatie en Voeding: Drink voldoende water en neem gezonde snacks mee. Vermijd voedsel dat de kans op voedselvergiftiging kan verhogen, zoals rauw of halfgaar vlees en ongewassen fruit en groenten.
  • Rust: Plan voldoende rustpauzes in om te voorkomen dat je te vermoeid raakt. Luister naar je lichaam en forceer jezelf niet.
  • Medicijnen en Medische Voorzieningen: Neem alle noodzakelijke medicijnen mee, inclusief een kopie van je medisch dossier. Het kan ook handig zijn om een kleine EHBO-kit bij de hand te hebben met essentiële items zoals paracetamol, verband en antiseptische middelen.
  • Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om jezelf goed in te smeren met anti-zonnebrand. Je bent gevoeliger voor pigmentvlekken (ook wel zwangerschapsmasker genoemd). Blijf op het heetst van de dag uit de zon.
  • Tijdens je vakantie is het belangrijk om te genieten, maar wees ook voorzichtig met het kiezen van activiteiten. Vermijd extreme sporten, duiken en alles wat een groot risico op vallen of verwondingen met zich meebrengt. Kies voor ontspannende activiteiten zoals wandelen, zwemmen of rustige sightseeingtours.
  • Luister naar je lichaam: Je lichaam geeft vaak aan wat het nodig heeft, vooral tijdens de zwangerschap. Als je je moe voelt, neem dan een pauze. Heb je last van ongemakken, aarzel dan niet om medische hulp te zoeken. Jouw gezondheid en die van je baby staan altijd voorop. Je mag (ook vanuit het buitenland) altijd even met ons bellen of een email sturen om te overleggen over symptomen die je ervaart.

Conclusie

 

Zwanger zijn betekent niet dat je niet kunt genieten van een welverdiende vakantie. Met de juiste voorbereiding en door rekening te houden met je gezondheid en comfort, kun je een heerlijke en ontspannende reis maken. Onthoud altijd om eerst medisch advies in te winnen en te luisteren naar je lichaam. Fijne reis en geniet van deze bijzondere tijd!